Gyakori kérdések

Az alábbiakban gyűjtöttük össze a megoldásainkkal szolgáltatásainkkal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdéseket és válaszokat.

 A VMware vSphere licencelése processzor foglalat alapon történik, gyakorlatilag függetlenül a magok számától. Az Advanced és Enterprise Plus változat 12 magot támogat egyetlen foglalaton belül, a többi változat 6 magot, azaz a kérdésbe szereplő konfigurációhoz 2 CPU-ra számított licenc szükséges.

Amennyiben nem használunk valamilyen központi tároló rendszer megoldást: igen, ameddig áll a fizikai gép, addig a virtuális gépekben futó szolgáltatások sem érhetők el.

 

Önmagában a fizikai alkalmazások virtuális gépekre való migrálása nem támaszt extra követelményeket a fizikai architektúrával szemben. Ennek ellenére a viruális gépek speciális tulajdonságaiból adódódó előnyök kihasználhatósága nagy hatást gyakorolt a kiszolgálók fejlődére. Az egy szerveren belüli különböző erőforrások összetartozása (CPU,memória, HDD, hálózat) komoly korlát. Az előnyök igazán hatékony kihasználtsága akkor válik lehetségessé, ha nem különálló fizikai szervereket használunk, hanem virtuális infrastruktúrát építünk. A virtuális infrastruktúra „lelke” egy olyan operációs rendszer, mely a fizikai erőforrásokat logikai erőforrás készletekké alakítja, a „teste” pedig az a hardver környezet, amely kellőképpen támogatja az egyes erőforrások közös használatát.
Egy ilyen rendszer szerkezete azonban már erőteljesen eltér a hagyományos szerverarchitektúráktól.

A Virtuális gépek kompatibilitásából, és elszigeteltségéből adódóan magától értetődő lehetőség, hogy a meglévő fizikai kiszolgálókra virtuális réteget telepítünk, és a tényleges kiszolgálók virtuális gépekként működtetjük. Így az alkalmazások teljesítményigényéhez igazodó módon kevesebb számú fizikai szerver jobb kihasználását érhetjük el.